Dag van de stadslandbouw 7 juni 2017

Voer voor meer

Op 7 juni 2017 vond de startbijeenkomst plaats van Stadslandbouw Nederland in Zwolle. Ton Duffhues gaf een presentatie over zijn visie met betrekking tot (stads)landbouw en waardenoriëntatie. Hij constateerde dat het denken in tegenstellingen de boventoon voert in de discussie over voedselsystemen/bewegingen. “De vraag zou moeten zijn: wat zijn de menselijke waarden en waarom? Verstaan we elkaar? Wat zijn de dilemma’s. Natuur, voedsel en dieren kennen zichzelf geen waarden toe, dat doen wij. Wij maken een keuze voor zelfvoorzienende of industriële voedselsystemen. In welke samenleving willen we leven? En waar sta je zelf?”

Voedseldiscussie

Ton wees op de potentie van stadslandbouw die van serieuze betekenis kan zijn en los van de voedseldiscussie bijdraagt aan bijvoorbeeld klimaatbestendige steden en aan sociale waarden zoals zorg, educatie, arbeid. “Het is ‘common good’, daar zit de kern van het verhaal: samen zorg dragen voor deze thema’s. Het zou mooi zijn als politici en beleidsmakers stadslandbouw op werkelijke waarde weten te schatten. Dat zal de samenleving geen windeieren leggen.”
Op de vraag over het financieren van een stadsboerderij, antwoordt hij: “Stel vooral sociale en ecologische waarden centraal in je businessplan. En steek tijd en energie in de mensen met de goede intenties die het tot een succes gaan maken.”

Bekijk hier de gehele presentatie van Ton Duffhues.